
AISC به عنوان یک انستیتو تخصصی در زمینه سازههای فولادی، آیین نامههای متعددی در زمینه طراحی و ساخت سازههای فولادی منتشر میکند. این سازمان علاوه بر ارائه الزامات طراحی ساختمانهای رایج فولادی، آیین نامههایی در رابطه با پلهای فلزی، سازههای مورد استفاده در صنایع هستهای نیز ارائه کرده است. AICS-360 یکی از معروف ترین آییننامههای ارائه شده توسط این موسسه است که مرجع بسیاری از آیین نامههای فولادی در سراسر جهان از جمله مبحث دهم مقررات ملی ایران نیز میباشد. در این مقاله قصد داریم آخرین تازه های آیین نامه AISC را مطرح کنیم.

ویرایش...
این آییننامه که آخرین ویرایش آن در سال ۲۰۱۶ به چاپ رسیده، به بررسی طراحی سازههای فولادی و یا المانهای فولادی به کار رفته در ترکیب با بتن میپردازد و تا کنون سه اصلاحیه برای آن منتشر شده است. ویرایش ۲۰۱۶ نسبت به ویرایش قبلی که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد و مبحث دهم مقررات ملی ایران در حال حاضر مشابه آن است؛ با تغییرات متنوعی همراه بوده که اغلب در راستای تصریح کردن توضیحات و الزامات ویرایش قبلی میباشند، با این وجود تغییراتی نیز حاصل از تحقیقات صورت گرفته در سالهای اخیر در روابط و مفاهیم رخ داده است.
در ادامه به بررسی برخی از مهم ترین تغییرات صورت گرفته میپردازیم:
- طراحی بر اساس یکپارچگی سازهای به عنوان یک معیار مستقل طراحی، از جمله مفاهیمی است که به فصل دوم این ویرایش اضافه شده.
- جداول فشردگی مقاطع نیز در این ویرایش دچار تغییر شده و مقاطع با جزییات بیشتری مورد بررسی قرار میگیرند.
- افزدون روش تحلیل الاستیک به برآورد پایداری سازه که جزییات آن به پیوست اول اضافه شده است از دیگر تغییرات ای آیین نامه میباشد.
- جدول ضریب تاخیر برشی U برای اتصالات اعضای کششی نیز دچار تغییرات محسوسی شده.
- در طراحی برای خمش با ارائه پارامتری جدید محدودیتهایی در محاسبه مقاومت خمشی مورد نیاز در تسلیم بال کششی ایجاد کرده است.
- در نظر گرفتن کمانش پیچشی-جانبی در طراحی مقاطع قوطی شکل برای خمش از دیگر مفاهیم اضافه شده به این آیین نامه است.
- طراحی برای برش نیز با تغییراتی روبرو شده است.
- بعلاوه عمل میدان کشش در اعضای با نسبت a/h≤3 با رعایت الزامات مجاز خواهد بود.
- همچنین برای مقاطع سپری روابط مجزا به منظور محاسبه مقاومت برشی ارائه شده است.
- به منظور برآورد مقاومت اسمی مقاطع مختلط دو روش جدید تنش الاستیک و تنش-کرنش موثر ارائه شده است.
- سختی مورد نیاز مقاطع مختلط در روش آنالیز مستقیم در یک بخش مجزا اضافه شده است.
همچنین...
- در اتصالات نیز تغییرات متعددی رخ داده که از جمله می توان به حذف الزامات مرتبط با وصلههای پیچی اشاره کرد.
- همچنین در این ویرایش تغییرات در حین ساخت نیز مورد بررسی قرار گرفته و محدودیتهایی برای چنین شریطی در نظر گرفته شده است.
- مطالعات نشان دادهاند که در اتصالات تحت بار متمرکز مقاطع HSS عملکرد متفاوتی دارند. این تاثیر با تعریف یک پارامتر جدید در محاسبه مقاومتهای مورد نیازآورده شده است.
- طراحی اتصالات تنها بر اساس معیار مقاومت بوده به همین دلیل الزامات اتصالات مقاطع HSS و قوطیها با درنظر گرفتن معیارهایی همچون قابلیت خدمت رسانی، پایداری و ... به طور کامل بازبینی شده و پارامترهای جدیدی برای آنها ارائه شده است.
- در مجموع می توان گفت بیشترین تغییرات این ویرایش در رابطه با عملکرد متفاوت مقاطع HSS و قوطیهای ساخته شده بوده است.

و در آخر...
بر خلاف مبحث دهم مقررات ملی ایران که الزامات لرزه ای به همراه مباحث اولیه فولاد آورده شده است، AISC این کد را تحت یک عنوان مجزا منتشر کرده است (AISC-341). جدیدترین نسخه این آیین نامه در سال ۲۰۱۶ منتشر گردید در حالی که آخرین ویرایش پیش از آن در سال ۲۰۱۰ ارائه شده بود. ویرایش جدید شامل مصالح جدید و پیشرفت های تکنیکی متعدد بر اساس تحقیقات صورت گرفته در سالهای اخیر، طراحی عملی و اطلاعات متخصصین بوده است. از جمله این تغییرات می توان به افزایش محدودیت های موجود در مقاطع فشرده لرزهای اشاره کرد. این مقاله درباره آخرین تازه های آیین نامه AISC را درقالب فهرست مطرح کردیم.